Myggstikkbeskyttelse

Reisende til tropiske og subtropiske strøk er utsatt for en rekke myggoverførte sykdommer. De viktigste er malaria, denguefeber, chikungunyafeber, japansk encefalitt og gulfeber. Det er derfor viktig å beskytte seg mot myggstikk hele døgnet ved reiser til disse områdene.

Dersom du er godt forberedt, kan du lettere unngå at ferien din blir ødelagt av skadedyr, insektplager og sykdom. Hva som kreves for et trygt opphold kan variere med årstiden, tid på døgnet, om du oppholder deg i byområder, landsbygda eller ute i naturen. Riktig bekledning, insektnett, insektmidler, vaksiner og medisiner bidrar til et trygt opphold.

Stikkprofylakse er viktige forebyggende tiltak for å unngå smitte. Bruk klær som dekker armer og ben, og bruk mygg- midler på utildekkede kroppsdeler.

De har god effekt og kan være virksomme opptil 6 timer, men har ingen fjernvirkning. Stoffet er lite giftig, men kan irritere øyne, nese og munnslimhinner. Det skal  ikke brukes til barn under 3 år. Per i dag inneholder de sterkeste midlene i Norge 20 % DEET, men i utlandet fås sterkere midler. Icaridin er et annet virkestoff med virkning omtrent som DEET. Det finnes utallige midler med ulike planteoljer. Også de kan virke, men ofte ikke så lenge av gangen som DEET. Bruk impregnert myggnett over/rundt sengen ved overnatting innen- og utendørs. Malariamyggen tiltrekkes av lys i skumringen. Lyset bør derfor ikke slås på før dører og vinduer er lukket. Hotellrom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie. Barn som ennå ikke beveger seg rundt selv, kan effektivt beskyttes ved å sørge for impregnerte myggnett over seng, vogn, lekegrind osv.

Kilde: FHI